29 юли т.г.  Във връзка с общ проект за съвместни антологични

...
29 юли т.г. 
Във връзка с общ проект за съвместни антологични
Коментари Харесай

Чехи и българи четат в Столичната библиотека

29 юли т.г. 

Във връзка с общ план за взаимни антологични издания и гостувания у нас са одобрените чешки майстори на писаното слово Йозеф Страка и Ян Сойка. Те ще показват част от творчеството си в Столичната библиотека на 29 юли от 19.00 ч. - в Литературния клуб на библиотеката. В рецитала, наименуван " Думи през границите ", и проведен с присъединяване на Български П.Е.Н.-Център, ще вземат участие още Петър Чухов, Димана Иванова и Лидия Гълъбова. Групата ще посети също по този начин Казанлък, където също ще се състои рецитал, и Пловдив, за присъединяване в програмата " Пловдив - европейска столица на културата ". 
Йозеф Страка и Ян Сойка към този момент са били в България, имат и преводи на български.  
Ян Сойка e роден в Пълзен. Завършил е Педагогическия факултет на Западночешкия университет в Пълзен. Един от създателите на Антитеатър, в който взе участие като артист и създател на театрални текстове. Носител е на премията на името на Бохумил Полан. Автор е на поетични книги, сред които " Пътят на съня " (2006 г.), " Очите на краля Гарван " (2009 г.), " Крипти " (2013 г.), както и на книги с прозаичност като " Есенни хора " (2006 г.), " Година без февруари " (2007 г.), " Августовска горещина " (2011 г.), " Приказки за ловците и Венерите " (2014 г.), " Учителят е самичък " (2018 г.), а също и на няколко театрални пиеси.
Йозеф Страка е роден в Яблонец над Ниса. Автор е на две поетични книги от 90-те години "...други времена " и " Защо ". Той има характерен поетично-прозаичен текст, който господства в идващите му произведения " Чужда земя ",също от 90-те година, както и " Хотел Бристол " (2004 г.), " Градът Монс " (2005 г.), " Църква в мъглата " (2008 г.) и " Малки екзили " (2014 г.). Страка е един от основните уредници и водещ на литературни четения като Ден на поезията, полемики в Градската библиотека, вечери на Авоид - плуващата изложба на р. Вълтава, кафенето " Либерал " и други. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР